Kategorier
Pyssel

Tävling.

Såg ni Banksy/gatukonst-grejen på SVT? Den var rätt så bra så jag gjorde en kudde på street art-temat!

(Jag gjorde kudden först och såg dokumentären sen men det blir en bättre story såhär, okej?)
Om man nu känner att man vill ha ett sånt här kuddfodral så kan man ju antingen göra det själv, det är väldigt lätt och kasettbandsstencilen (och massa andra motiv) finns här. Eller så kan man få just den här som jag har gjort. Man kan säga att det är som en tävling!

Släng iväg ett mail till linnhjel@gmail.com om du vill ha kuddfodralet så lottar jag ut en vinnare. Fint, hej!

Kategorier
Recept

Fruktvårrullar.

Jag trodde jag uppfann en grej. Vårrullar, fast med frukt. Fast det var redan nån som hade uppfunnit det. Men jag gjorde några ändå.

Äpple: Äpple, kanel, sirap, socker, hasselnötter.
Rabarber: Rabarber, sirap, socker, kokos.
Nektarin: Nektarin, socker.

Och filodegen är ju själva poängen. En jätteskum supertunn deg som man köper färdig på rulle. Jag tog ett lager och penslade på lite smält smör, la på nästa lager, penslade igen. Sen la jag på en liten hög fyllning och vek in långsidorna mot högen och rullade ihop. Rullen penslades med uppvispat ägg, lite kokos och nötter på vissa och i ugnen fick de vara tills de hade bra färg.

Äpple
Äppelrullen var godare varm än kall. Smakade ganska likt en stor hamburgerkedjas äppelpaj vilket är ett bra betyg. Äpple och kanel är en bra kombination och ett säkert kort!

Nektarin
Borde ha varit lite sötare. Godare kall än varm, smakade mer då. Svårdefinierbar smak.

Rabarber
Snyggast utseende. God kokos-crunch. Borde ha varit sötare. Rabarber och kokos passar bra ihop.



Allt som allt en godkänd fika/efterrätt som passar bra att göra när det finns några ark filodeg över (när man nu har det?!).

Kategorier
Pyssel

Nyckelskåp.

När vi städade i källaren hittades ett omålat nyckelskåp som jag blev sugen på att måla. Jag hittade också boken ”Kvarteret Oron” som hade snygga svartvita bilder så en sån fick också pryda skåpet..

Kategorier
Möbler Pyssel

Stolsdyna.

När jag gjorde ett lapptäcke fick jag en del lappar över så dom fick bli en stolsdyna. Lappar på framsidan, enfärgat svart tyg på baksidan och en bit fleecefilt inuti.


Kategorier
Recept

Improviserad efterrätt.

Alltså ibland har man ingen efterrätt men man vill liksom gärna ha det. Då får man improvisera, typ som Oskar gjorde ikväll. Grillad banan med chokladsås och nektarin med halvgammalt skumgodis (och kanske glass till det). 
Det blev godare än vad man kan tro!


Kategorier
Pyssel

Anslagstavla.

Jag köpte en anslagstavla på en andra hands-affär. Dom ser ju bra tråkiga ut så då är väl det enda rätta att göra nåt åt det. Anslagstavelinklädningsdags alltså.

Jag använde mig av två tyger. Ett enfärgat gult och ett spetsliknande ovanpå det. 

Om man sätter fast tyget med häftstift så är det ju väldigt lätt att byta ut tyget när man till exempel känner att gult är fult.

Kategorier
Recept

Persikokaka.

Persikokaka, riktigt god tycker jag. Persikorna gör sig riktigt bra i ugn på nåt sätt.
Till en liten form (tre portioner) behövs:
3 persikor eller nektariner
2 teskedar socker
2 msk vatten
Koka ihop, det ska inte vara så mycket vatten kvar men persikorna får samtidigt inte koka sönder. Lägg i en smörad form.
60 g smör
60 g socker
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 krm salt
Blanda ihop och klicka över persikorna. Grädda i ugnen på 175 grader i kanske 30 min, tills den fått fin färg liksom. Grädde till är fräscht.
Kategorier
Recept

Bröd.

Jag såg på ”Det goda livet” på svt. Där bakades det bröd och det såg ut att bli så himla bra så jag ville testa själv. Receptet var på engelska så jag försökte översätta det så att det skulle funka med de ingredienser som går att hitta här.

Enkel vit limpa

1 kg Vetemjöl special
1 påse torrjäst (12g, kanske lite mindre)
15 g salt
1-2 msk olivolja + lite extra till jäsningen
600 ml varmt vatten (lite varmare än fingervarmt)
1. Blanda mjöl, jäst och salt i en stor skål. Tillsätt olja och vatten. Blanda ihop till en kletig deg. Det kan vara bra att använda maskin och degkrokar i början.
2. Häll ut degen på en lätt mjölad yta och knåda i 10 minuter genom att sträcka ut degen bort från dig och sedan vika tillbaks den. Ha inte i mer mjöl, den blir lättare att hantera ju mer man knådar och en kladdigare deg är en bättre deg.
3. När degen är len och elastisk formar man en boll. Häll lite olja i botten på en skål och lägg degen där. Den ska jäsa övertäckt i 1,5 h. 
4. Häll ut degen på en lätt mjölad yta och tryck försiktigt ut luften med fingertopparna. Återskapa bollformen och låt jäsa i 45 min. Värm under tiden upp ugnen till 250 grader och sätt in en plåt på uppvärmning.
5. Ta ut plåten, häll på lite mjöl och lägg på bröden när de nått dubbel storlek. Skär snitt i brödens ovansida med en vass kniv. Sätt in i ugnen och grädda i 10 min, sänk sedan temperaturen till 190 grader och grädda i ytterligare 30 min eller tills dess det har fått fin färg och låter ihåligt när man knackar på det. Låt svalna innan det skärs upp.

Egentligen inget jättespännande bröd men med lite sköna frön och andra mjölsorter så kan det bli riktigt bra!
Och man kan verkligen göra en fin smörgås på brödet! På den här finns majonnäs, ost, kyckling, bacon (såklart), tomat, rödlök, olivolja och färsk oregano.
Kategorier
Recept

Rabarbersaft.

Alltså, jag gillar inte saft jättemycket men nåt ska man ju göra med rabarbern. Och det blir ju väldigt fin färg på saften.
Jag följde det här receptet men det var inte jättebra. Det står till exempel inget om att skumma av saften och hur man bäst förvarar den. Eftersom hemmagjord saft kan bli dålig så kan det vara bra att frysa in den om saftåtgången inte är stor. Jag frös in i en plastlåda och eftersom det är så mycket socker i brukar den inte frysa och bli stenhård. Då kan man skopa upp i ett glas och hälla på lite vatten när man blir sugen.